Het aanrijdingsformulier correct invullen

Een auto-ongeluk komt altijd ongelegen, maar als de afhandeling nadien ook nog eens moeilijk verloopt, dan is het zeker een bittere pil om te slikken. Zorg er daarom voor dat je altijd meerdere aanrijdingsformulieren ter beschikking hebt in je wagen en vooral dat je deze correct invult, want daar loopt het vaak fout. Met als gevolg dat het ook moeilijk wordt voor de verzekeraar om de situatie, oorzaak en schade correct in te schatten.

 
 

Het belang van een aanrijdingsformulier

Een aanrijdingsformulier beschrijft de exacte omstandigheden waarin een ongeval zich heeft voorgedaan. Idealiter bespreek je dit onmiddellijk met de tegenpartij en ondertekenen jullie dit beiden ter plaatse. Het formulier krijg je van je verzekeraar wanneer je je autoverzekering afsluit en bevat verschillende elementen, waaronder:

  • gewonden
  • getuigen
  • gegevens van jou en de tegenpartij
  • voertuig A en voertuig B
  • situatieschets
  • eigen vaststellingen
  • handtekening van beide partijen

Je verzekeringsmaatschappij zal op basis van je aanrijdingsformulier beslissen welke partij aansprakelijk is voor het ongeval. Daarom is het zo belangrijk om het document correct en volledig in te vullen. Zo kan het schadegeval sneller én eerlijk worden afgehandeld, zelfs wanneer er ook een proces-verbaal werd opgesteld. Hoe duidelijker de situatie en omstandigheden voor de verzekeraar zijn, hoe sneller de slachtoffers worden uitbetaald. 

Zelfs bij een regeling in der minne speelt een aanrijdingsformulier in je voordeel. Stel dat er nadien alsnog iets misgaat tussen jou en de tegenpartij, heb je tenminste een voet om op te staan. Tot slot doe je er ook goed aan een formulier in te vullen wanneer er geen andere partij betrokken is. Voeg je aanrijdingsformulier aan je schadeaangifte toe voor een vollediger dossier.

 
 

5 onmisbare tips voor een correct aanrijdingsformulier

Veel mensen krijgen stress wanneer ze een aanrijdingsformulier moeten invullen. Dat er net een ongeval is gebeurd, speelt daarin natuurlijk een grote rol, net zoals de angst voor grote financiële schade. Geen paniek, een aanrijdingsformulier invullen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en wijst zichzelf uit. Met deze 5 tips kan er weinig verkeerd lopen:

Vul alles in

Zorg ervoor dat elk informatieveld op het formulier is ingevuld. Een onvolledig document kan leiden tot een moeilijkere afhandeling van het schadegeval, waardoor het slachtoffer minder snel wordt uitbetaald en de aansprakelijkheid misschien wel bij de verkeerde partij wordt gelegd.

Controleer de gegevens van de tegenpartij

Op het aanrijdingsformulier moeten beide partijen gegevens als nummerplaat, rijksregisternummer, rijbewijs en verzekeringsgegevens invullen. Controleer of die van de tegenpartij ook correct zijn. Kloppen ze niet of ruik je onraad? Aarzel niet om de politie erbij te halen, zodat je op beide oren kunt slapen.

Maak foto’s

In alle emoties kan het al eens gebeuren dat je als slachtoffer vergeet om foto’s te nemen. Maar zelfs wanneer jij het ongeval hebt veroorzaakt, doe je er goed aan om je camera erbij te nemen. Zo heb je voldoende bewijsmateriaal. Verzekeraars zullen voorrang geven aan de tekening die je op het aanrijdingsformulier maakt, maar foto’s kunnen handige, aanvullende informatie bevatten.

Bezorg elke partij een exemplaar

Elke partij die betrokken is bij het ongeval moet een exemplaar van het aanrijdingsformulier hebben. Beide partijen moeten het formulier binnen de acht dagen aan hun verzekeraar bezorgen.

Vermijd extra stress 

Zorg ervoor dat je altijd minstens twee formulieren (en een balpen) in je auto hebt liggen, want bij een kettingbotsing moet je zowel met je voor- als achterligger een aanrijdingsformulier invullen. Vermijd extra stress door op voorhand je persoonlijke gegevens in te vullen op de formulieren die je in je auto legt.

 
 

Een kort overzicht:

 
 

Heb je vragen tijdens het invullen van je aanrijdingsformulier?

Bel dan snel naar je verzekeringsmakelaar, die begeleidt je graag telefonisch of soms zelfs ter plaatse om het document correct in te vullen. Geen document bij? Maak gebruik van Assisto of Crashform om je auto-ongeval digitaal aan te geven bij je verzekeraar.

Contacteer ons