Een fietsverzekering, een goed idee!

Steeds meer mensen zien in de fiets een waardig alternatief voor de auto. De elektrische fietsen en pedelecs winnen aan populariteit. Helaas worden er ook steeds vaker fietsen gestolen. De cijfers van FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie, spreken boekdelen: er wordt voor maar liefst 150.000 euro aan fietsen of toebehoren gestolen per jaar in het hele land. En als de dieven hun slag niet konden slaan, blijf je vaak achter met een beschadigde fiets. Als we dan ook nog eens kijken naar het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn, dan lijkt een verzekering geen overbodige luxe meer. Bovendien bieden de meeste fietsverzekeringen ook pechverhelping aan.

Bescherm jezelf tegen diefstal

Moeten vaststellen dat je fiets verdwenen is terwijl je net even boodschappen aan het doen was, dat is allesbehalve fijn. Daar sta je dan, met je handen vol en je dure fiets weg. Wat nu? Als je verzekerd bent, kan je een schadevergoeding krijgen. Het eerste jaar van je verzekering kan je het volledig verzekerde bedrag terugkrijgen, daarna hangt het af van de verzekering en de leeftijd van de fiets. Let wel, je hebt enkel recht op die schadevergoeding als je kan bewijzen dat je je fiets hebt gesloten met een stevig slot. Ook moet je de aankoopfactuur van je fiets kunnen voorleggen, alsook die van het slot. Tot slot kunnen ook bepaalde accessoires, zoals een fietstas of -kar, gedeeltelijk of volledig verzekerd worden.

Verzekerd bij ongevallen en schade

Gevallen of betrokken bij een ongeval? Dan zal de fietsverzekering niet alleen tussenkomen voor de herstellingskosten, maar ook voor je lichamelijke schade, tot een bepaald bedrag. Zo worden de dokterskosten bijvoorbeeld vergoed, maar ook bij blijvende invaliditeit of overlijden zal de fietsverzekering een vergoeding voorzien. Richt je zelf schade aan bij iemand anders met je fiets? Dan zal je afhankelijk van de situatie een andere verzekering moeten aanspreken. Meestal zal dat je BA Familiale zijn, maar voor elektrische fietsen en speed pedelecs die sneller dan 25 km per uur en het maximum van 250 watt overschrijden, is een BA Motorvoertuigen verplicht.

Voor de schade aan je fiets, hetzij door een ongeval, hetzij door een poging tot diefstal, betaal jij enkel de franchise. De verzekering betaalt dan de herstellingskosten aan je officiële hersteller. Dit geldt niet alleen voor de fiets zelf, maar ook voor schade aan het slot en vastgemaakte accessoires. Ook voor je fietshelm wordt er een vergoeding voorzien. Heb je schade aan je fiets door vandalisme, dan wordt dit ook gedekt door je fietsverzekering.

Snel geholpen bij fietspech

Onderweg naar het werk, een daguitstap of misschien op slechts 2 km van je huis … Fietspech kan je overal overkomen. Dankzij de fietsverzekering krijg je gelukkig snel hulp. Jij, je fiets en een eventuele kleine passagier worden gratis naar huis gebracht. Je kan natuurlijk enkel hulp doen op deze pechbijstand als je niet zelf vergeten bent om je batterij op te laden!

Ook tijdens je vakantie in het buitenland zal je verzekering bepaalde dekkingen aanbieden, maar thuisbrengen is niet altijd en overal mogelijk. Informeer je dus grondig bij je verzekeringsmakelaar, zodat je met een gerust hart op fietsreis kan vertrekken.

Wil je meer weten over de voordelen en mogelijkheden van de fietsverzekering?

Jouw verzekeringsmakelaar geeft je graag advies over de verschillende formules en bezorgt je een voorstel op maat.

Contact