Hoe vult u een Europees aanrijdingsformulier correct in na een ongeval?
Een ongeluk met de wagen is altijd vervelend. Gelukkig helpt een goed ingevuld Europees aanrijdingsformulier om alles snel en efficiënt af te handelen. Door het formulier juist in te vullen samen met de betrokken partij vermijdt u discussies over de aansprakelijkheid en wordt de uitkering van een schadevergoeding een pak makkelijker.
Wat is een Europees aanrijdingsformulier?
Het Europees aanrijdingsformulier is een standaard document dat in heel Europa wordt gebruikt bij verkeersongevallen. Het bevat gerichte vragen die verzekeraars helpen om snel vast te stellen wie verantwoordelijk is voor een ongeval. Zorg er dus voor dat u altijd een aanrijdingsformulier in uw auto hebt, zodat u het direct na een ongeval kan invullen.
Heeft u geen aanrijdingsformulier? Contacteer uw makelaar. Zij kunnen u altijd wel enkele formulieren bezorgen.
Wanneer moet u het aanrijdingsformulier invullen?
Bij elk ongeval met uw auto, zelfs als er geen andere voertuigen betrokken zijn, vult u het Europees aanrijdingsformulier in. Dit geldt niet alleen voor botsingen met andere voertuigen, maar ook voor schadegevallen zoals een aanrijding met een boom, een paal, een fietser of na een diefstal of brand. Het is belangrijk om dit formulier altijd in te vullen, zelfs als de politie ter plaatse komt.
Aanrijdingformulier vs. proces-verbaal.
Vaak wordt gedacht dat een aanrijdingsformulier overbodig wordt als er een proces-verbaal werd opgesteld door de politie. Dit is fout! Een ingevuld aanrijdingsformulier werkt altijd in uw voordeel. Afhankelijk van welk soort proces-verbaal wordt opgesteld (een strafrechtelijk of een vereenvoudigd) kan het immers 6 maanden tot een jaar duren alvorens uw verzekeraar een kopie hiervan doorgestuurd krijgt. Tot ontvangst van deze kopie, kan er geen aansprakelijkheid bepaalt worden en kan er dus ook geen vergoeding worden uitgekeerd aan de schadelijdende partij. Dit vertraagt het proces dus enorm.
Uiteraard, zijn er situaties waarbij u geen aanrijdingsformulier kunt invullen ter plekke, denk aan ongevallen waarbij één of meer partijen naar het ziekenhuis worden afgevoerd. In dit geval, zal enkel het proces-verbaal ter beschikking zijn als bewijslast.
Instructies om het formulier correct in te vullen
- Schrijf duidelijk en in drukletters. Zo is er geen verwarring mogelijk.
- Vul het formulier steeds in met een balpen, niet met een potlood.
- De tekening is van zéér groot belang! Teken nauwkeurig en duid aan wie voertuig A en wie B is. Vergeet ook geen richtingaanwijzers, verkeersborden, signalisatielichten, straatnamen, eventuele hindernissen …
- Ook de kruisjes in het middenvak ("12. Toedracht") zijn van zéér groot belang. Vergeet deze dus zeker niet!
- Beide partijen moeten tot slot het formulier ondertekenen. De handtekeningen bevestigen dat beide partijen akkoord gaan met de beschrijving van het ongeval. Let op: als u tekent terwijl het formulier in uw nadeel is, is dit bindend. Wees er dus zeker van dat alles correct is voor u die handtekening zet.
- NIET AKKOORD = NIET ONDERTEKENEN! Gaat u niet akkoord met wat er ingevuld werd op het formulier? Teken dan niet! Ook niet als er politie bijkwam. Te vaak wordt melding gemaakt dat men niet akkoord was met het aanrijdingsformulier, maar dat de politie vroeg het toch te ondertekenen en "dat de verzekeringen het dan achteraf wel zullen regelen". Dit is ronduit fout advies! Van zodra uw handtekening op het formulier staat, wordt het onmogelijk om de feiten te betwisten!
Neem ter plekke ook foto's ter ondersteuning van het aanrijdingsformulier. Neem foto's van uw schade, de schade van de tegenpartij, de plaats van het ongeval (overzichtsfoto), remsporen, brokstukken,... Deze foto’s kunnen later als bewijs dienen en helpen uw verzekeraar bij de afhandeling van de schade.
Tips voor een correcte afhandeling
- Bewaar altijd een kopie van het aanrijdingsformulier voor uzelf.
- Stuur het ingevulde formulier en de bijhorende foto’s door naar uw verzekeringsmakelaar met een korte omschrijving van wat er gebeurde.
Hulp nodig bij het invullen van het aanrijdingsformulier?
Uw verzekeringsmakelaar helpt u graag verder met alle vragen over schade na een ongeval.