1. Installatie én onderhoud van rookmelders
Sinds 2020 verplicht de overheid rookmelders in elke woning. In het Vlaams Gewest moet er minstens één rookmelder zijn per verdieping. Door ze maandelijks te testen en jaarlijks de batterij te vervangen, bent u er zeker van dat ze goed functioneren. Overweeg om rookmelders te kiezen die met elkaar verbonden zijn. Als er één afgaat, gaan ze allemaal af en wordt iedereen in huis snel gealarmeerd.
2. Wees voorzichtig met open vuur
Open vuur is niet zonder gevaar. Houd uw kaarsen dus ver weg van gordijnen en andere brandbare spullen. Heeft u een haardvuur? Zorg dan voor een vonkenscherm dat de vlammen in bedwang houdt. Bewaar daarnaast uw lucifers en aanstekers altijd buiten het bereik van kinderen. Zo creëert u een veilige omgeving voor iedereen in huis.
3. Besteed aandacht aan uw elektrische apparaten
Elektrische apparaten moeten met zorg gebruikt worden. Overbelast uw stopcontacten niet, vervang beschadigde snoeren en schakel uw apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden. Probeer uw smartphone ook zo veel mogelijk overdag op te laden en haal hem uit het stopcontact zodra de batterij vol is.
4. Veilig koken
De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Denk maar aan een vlam in de pan door oververhitting, kapotte elektrische apparaten of materialen die te dicht bij hittebronnen staan. Het is daarom cruciaal om alert te blijven en uw keuken niet te verlaten wanneer u aan het koken slaat. Houd uw kookruimte ook vrij van brandbare spullen en maak uw fornuis en oven regelmatig schoon. Op die manier kunnen achtergebleven etensresten geen vuur vatten.
5. Stel een vluchtplan op
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Komt het toch ooit tot een brand, dan is het belangrijk om voorbereid te zijn. We hebben gemiddeld drie minuten de tijd om de woning te verlaten nadat het vuur is ontstaan, vooraleer de brand schadelijk is voor uw gezondheid. Stel dus een vluchtplan op en zorg dat iedereen in huis dit kent.
Biedt uw verzekering voldoende bescherming tegen brand?
Hoewel een brandverzekering voor uw woning niet wettelijk verplicht is*, kan uw kredietverstrekker deze wel eisen bij het afsluiten van een lening. De dekking kan echter variëren per verzekeraar, dus check uw polis goed om te zien wat er precies gedekt is. Heeft u vragen? Dan staan wij graag voor u klaar.
*Een dekking "huurdersaansprakelijkheid" binnen een brandpolis is voor huurders wél verplicht aan te gaan sinds januari 2019.